Janeževi upognjenci so odlični piškoti, ki nas ponesejo nazaj v otroštvo. Za pripravo janeževih upognjencev ne potrebujemo veliko časa, a potrebujemo malo spretnosti, ko jih jemljemo s pekača. Ko maso za upognjence polagamo na pekač, moramo vmes pustiti dovolj prostora, saj se bo masa še razlezla. Običajno si pri peki pomagamo s papirjem za peko, a za pripravo janeževih upognjencev ni ravno najboljši. Piškoti se bodo prijeli na peki papir in ko jih bomo želeli pobrati, se bodo zgubali in stisnili. Masa za janeževe upognjence mora biti tekoča kot za biskvitna peciva.
Dovolj bo, če pekač temeljito namastimo in potresemo z moko. To je seveda samo nasvet, mogoče bo najbolje, če poskusimo oba načina.V starih receptih preberemo, da so gospodinje za pečenje janeževih upognjenec pekač namazale z voskom. Pečene upognjence moramo zviti ali upogniti, pomagamo si s kozarci ali lončki. Takoj ko je piškot pečen, ga vročega položimo v kozarec, stran, kjer ni janeža, naj bo obrnjen navznoter. Piškote lahko zvijemo tudi tako, da jih narahlo povaljamo z valjarjem ali steklenico. Delati moramo hitro, saj če se nam piškot preveč ohladi, ga ne bomo zvili, pač za zlomili.

Janeževi upognjenci 🌿🥨 – Tradicionalni hrustljavi piškoti s pridihom janeža! ✨
⏱️ Čas priprave in hranilne vrednosti
- 🕒 Čas priprave: 20 minut
- 🔥 Čas peke: 15 minut
- ⏳ Skupni čas: 35 minut
- 👩🍳 Avtorica recepta: Karmen Valant
- 📅 Posodobljeno: 2025-06-11
💡 Prehranske vrednosti (na 1 piškot):
- 🔋 Energijska vrednost: 95 kcal
- 🍬 Ogljikovi hidrati: 11 g
- 🥚 Beljakovine: 1 g
- 🧈 Maščobe: 5 g
Za janeževe piškote poznamo več receptov, v maso lahko dodamo različne dodatke, odličen okus bomo dobili z dodatkom ruma. Seveda za pripravo janeževih upognjencev potrebujemo tudi janež.
Janež je grenko sladka aromatična začimba. Janež se za začinjanje kruha in raznih kolačev uporablja že iz časa antike. Janež lahko dodamo tudi v medenjake, odlično se poda tudi v razne mesne jedi, nepogrešljiv pa je pri enolončnicah z lečo in zelenjavo.
Za pripravo testa poznamo več receptov, zapisala bom enega izmed njih, kje nam ni potrebno tehtati celih jajc. V starih receptih za janeževe upognjence namreč najprej stehtamo štiri cela jajca in nato stehtamo toliko sladkorja. Nato stehtamo 3 jajca in pripravimo toliko moke.
Sestavine za janeževe upognjence
- 5 jajc
- 25 dag moke
- sladkor za težo 4 jajc, 200g
- 1 žlica ruma (lahko ga nadomestimo z limoninim sokom)
- žlica zmletega janeža
Postopek priprave po korakih
- Najprej jajca in sladkor stepamo z električnim mešalnikom približno eno minuto, da se sladkor raztopi in zmes nekoliko naraste. Dodamo rum ali limonin sok in spet eno minuto mešamo. Nato s počasnimi in večjimi obrati ročno vmešamo moko.
- Pekač ogrejemo, če imamo možnost, ga namažemo z voskom in pustimo, da se ohladi in vosek strdi. Če bomo pekač pripravili s čebeljim voskom, ga moramo namazati, ogreti in ohladiti pred vsako peko.
- Ker verjetno nimate voska, potem pekač dobro namastimo in potresemo z moko, lahko pa ga seveda tudi obložimo s papirjem za peko.

4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. Na namaščen pekač z dvema žličkama nalagamo kupčke testa. Pazimo, da vmes pustimo dovolj prostora, saj se bo testo še razlezlo. Po vrhu vsakega kupčka potresemo mleti janež.
Nasveti in triki za upogibanje janeževih upognjencev

- Pekač postavimo v ogreto pečico, piškote pečemo približno 10 minut, da lepo zarumenijo. Ko so piškoti pečeni, jih takoj ločimo od pekača in jih rahlo upognjene polagamo v kozarec ali lonček.
- Stran piškote, ki smo ga potresli z janežem, naj bo obrnjena navznoter. Piškote lahko upogibamo dokler so vroči, zato moramo delati hitro.
- Če piškotov ne moremo ločiti od pekača in se nam lomijo, jih za nekaj minut postavimo nazaj v pečico, da spet postanejo vroči in voljni.
- Ko janeževe upognjence popolnoma ohladimo, jih hranimo v nepredušno zaprti škatli, saj se bodo na zraku takoj zmehčali. Janeževe upognjence postrežemo kot sladico pri nedeljskem kosilu.

Mogoče vas bodo zanimali tudi ostali recepti za sladice
- 🥮 Sočna potratna potica – kraljica praznične peke✨
- 🥮 Sočna orehova potica – recept za mehko, rahlo in praznično potico! 🇸🇮
- 🍪 Mašinski keksi 🍪 – Tradicionalni recept, ki vedno uspe!
![]()
- 🌙 Recepti za lunice 🌙 – Najboljše ideje za čudovite piškote
- 🥐 Najboljši domači masleni kifeljčki – mehki, dišeči in popolni! 🥐
- Potratna potica

Orehova potica
![]()
Pecivo iz beljakov in suhega sadja
![]()
❓ Najpogostejša vprašanja o Janeževih upognjencih
- Ali lahko uporabim mleto janeževo seme? – Da, vendar je cel janež bolj aromatičen in tradicionalen.
- Zakaj se keksi razlezejo? – Verjetno je bilo maslo pretoplo ali preveč vzhajalnega sredstva.
- Ali moram testo hladiti? – Da, priporočljivo je vsaj 30 minut hlajenja za boljšo obliko.
- Kaj lahko uporabim namesto janeža? – Lahko poskusiš z anisom ali komarčkom, a okus bo drugačen.
- Ali se piškoti dobro shranijo? – Da, v zaprti škatli zdržijo do 10 dni.
- Ali lahko uporabim margarine namesto masla? – Da, vendar bo okus manj izrazit in bolj umeten.
- Kaj narediti, če se testo drobi? – Dodaj malo mleka ali en rumenjak.
- Ali lahko zamrznem surove piškote? – Da, pred peko jih zamrzni na pladnju in shrani v vrečke.
- Kako dosežem bolj hrustljav rob? – Pecivo peci nekoliko dlje na nižji temperaturi.
- Kako postrežem Janeževe upognjence? – Odlično se podajo k čaju, kuhanemu vinu ali kompotu.
👨🍳 Nasveti kuharskih mojstrov za popolne janeževe upognjence
- Testo naj počiva vsaj pol ure – s tem se aroma janeža bolje razvije.
- Janež lahko rahlo potlačiš v testo, da se med peko ne prismodi.
- Za obliko »upognjencev« zavij piškot rahlo kot polmesec pred peko.
- Peci na srednji višini, da ne porjavijo prehitro na spodnji strani.
- Maslo naj bo sobne temperature – ne raztopljeno.
- Dodaj ščepec soli za bolj poln okus.
- Uporabi sveže mleto vaniljo namesto umetnih arom.
- Če želiš bolj mehke piškote, peci 2 minuti manj.
- Za bolj praznični videz jih potresi s sladkorjem v prahu po peki.
- S hrustljavimi upognjenci lahko okrasiš tudi sadne kupe.
📜 Zgodovina in zanimivosti o Janeževih upognjencih
- Janeževi upognjenci izvirajo iz podeželskih pekarn, kjer je bil janež priljubljena začimba v zimskem času.
- Včasih so jih pekli ob svetem Miklavžu in jih vezali z vrvico kot okras za božično drevo.
- V nekaterih regijah jih imenujejo tudi »polmeseci z dišavami«.
- Janež velja za simbol sreče in blaginje – zato so jih podarjali ob praznikih.
- Upognjenci so bili včasih narejeni brez sladkorja in potopljeni v med.
- Janež se v Sloveniji uporablja tudi za domače žganje in likerje.
- Recepti se prenašajo iz roda v rod – vsak gospodinjski zvezek ima svojo različico.
- Njihova oblika naj bi spominjala na srpe ali lunine mene.
- Posebej priljubljeni so na Štajerskem in v Prekmurju.
- V Avstriji obstaja podobno pecivo »Anisbögen«, vendar bolj trdo.


